Onvoorwaardelijk geven

Je kent dat wel hé, die gedachte; “Als ik het groot lot win dan ga ik daar een ginder geld geven om die en die te helpen” of “moest ik een miljoen hebben dan zou ik armen helpen en de kerk … ” etc… etc…

Een gedachte die bij veel mensen speelt. Een gedachte die eigenlijk geboren is vanuit het werelds denken. Je kan pas dingen doen als je geld hebt. Maar dat is zeker niet wat de Bijbel ons leert.

Wachten tot je rijk bent, brengt niemand wat op. En eigenlijk als je dan pas echt gaat geven dan val je in die categorie van die mensen die geven vanuit rijkdom. Herinner je dat verhaal nog met Jezus en die dame met haar penningske? 🙂 God en Jezus zijn niet geïnterreseerd in hoeveel je geeft financieel en dan al zeker niet vanuit rijkdom. Maar Gods intresse ligt eerder bij: wat geef je vanuit je hart? Hoe diep ga je en wat heb je ervoor over?

Dat bewees die weduwe met haar dagloon. Ze gaf op dat moment alles wat ze had. Ze legde haar leven in de handen van God. Dat vertelt iets over vertrouwen in God en overgave aan Hem. Ja toch?

Iedereen kan geven vanuit rijkdom. En waarom zou je dat dan doen? Om gezien te worden? Om controle te hebben over datgene dat je ondersteund hebt? En hoeveel zou je dan geven? Alles? Of zo een beetje, maar wel een groot getal? Zoiets van 100.000 euro op een miljoen. Dat lijkt veel, maar in verhouding met die penning is het niets. Die dame gaf alles wat ze had en dat is volgens hemelse normen veel meer waard.

EN dan is dan nog niet alles. Waarom geven we?

Ik hoor soms die uitspraak: “Na alles wat we hem/haar gegeven hebben, ze hadden toch wel dit of dat kunnen doen.” … etc …

Zegt die tekst je iets wanneer ik zeg: “Laat je linker van je rechter niet weten wat die geeft?”

Zelf heb ik de keuze gemaakt om geen bewuste leningen te doen aan mensen. Zelfs wanneer mensen me geld vragen en zeggen dat ze het willen terugbetalen, dan steek ik gewoonlijk mijn hand op en maak duidelijk dat dit niet mijn prioriteit is. Wanneer het geld uit mijn zak is dan is het eruit en we zien dan wel verder.

Ik hou volledig niet van de houding: Voor wat, hoort wat.

De reden waarom ik mensen eerder geld geef dan leen is omdat ik op die manier ook de last afneem van de hele situatie. In de eerste plaats is er bij mijn dan ook geen verwachting dat ik het geld moet terugkrijgen. Bij de andere is er dan ook geen schaamte wanneer hij of zij me ontmoet, wanneer ze denken dat ze het nog moeten terugbetalen en dat mogelijk niet kunnen.

Spanningen in een relatie van vriendschap die we kunnen missen als kiespijn. Weet je. Mijn afhankelijkheid is niet van wat mensen mij geven of teruggeven. Mijn afhankelijkheid is van God in de eerste plaats en als ik iemand kan zegenen en de weg en de last voor anderen kan verlichten, dan zal ik dat ook proberen zo te doen.

Onvoorwaardelijk geven. Geen stok achter de deur, maar de relatie op de eerste plaats houden. Waar zijn we anders mee bezig hé 🙂

De Bijbel leert ons ook dat als een broeder of een zuster te kort heeft dat we dat moeten aanvullen. Dat we hen tegemoet moeten komen. Niet met een lening of een last, maar gewoon … geven en zegenen zodat die broeder of die zuster weer op adem kan komen en verder kan.

En niet met een stok achter de hand: “ik heb iets gegeven dus ze zijn verplicht iets terug te doen”

Neen, neen, neen … NEEN. Zelfs als je die mensen nooit meer terug zou zien. Dan maakt het niets uit. Je hebt juist gehandeld zonder iets terug te verwachten. Dat is wat Jezus ons ook leert. Geeft zonder iets terug te verwachten. Nooit, niet in realiteit, niet in gedachte …

Zelfs als mensen je na verloop van tijd iets verwijten of wanneer er een ruzie ontstaat … dan nog … Dan is het nog altijd geen basis om op te bouwen.

Geven moet je onvoorwaardelijk doen, vanuit je hart.

Verwacht niet, maar geef al je liefde met je hart … 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s