Verbonden voor het leven

Een paar dagen geleden heb ik het boek uitgelezen; “Verbonden voor het leven“, door Willem Lingeman in samenwerking met zijn echtgenote.

Het is een boek dat spreekt over het huwelijk, het verbond tussen twee mensen. Maar behalve dat vertelt het ook over wat scheiding inhoudt en wat de Bijbel erover zegt. Een vrij confronterend boek, maar … mmm … een boek waar ik wel kan achterstaan, en wel om de volgende reden.

Het boek op zich is heel heel heel duidelijk over de positie van man en vrouw in het verbond van het huwelijk, want dat is wat het is; een verbond. Door de jaren heen is scheiding bijna een rage geworden ook binnen de kerk-cultuur. “We passen niet bij elkaar” of “We zijn uit elkaar gegroeid” enzovoort. Natuurlijk zijn we niet blind voor misbruik en mishandeling binnen het huwelijk. Maar scheiding lijkt een vluchtroute te zijn die door Bijbel lijkt goedgekeurd te zijn.

En als het dat niet is, dan plakken we de genade er maar tegen. Alles in naam van de genade.

We moeten heel erg opletten met de dingen die we doen. Alles goed overwegen.

Persoonlijk denk ik niet dat het probleem zozeer ligt bij wat er in het huwelijk gebeurt waardoor een scheiding wordt geactiveerd; om het zo maar te zeggen. Ik denk ook dat kinderen en jongeren ook helemaal niet worden voorbereid op het huwelijk. We worden van jongs af aan de wereld ingestuurd en worden overgoten met de algemeen, door de maatschappij geaccepteerde manier van met mannen en vrouwen omgaan. Gevoelsmatigheid.

Alles is gevoelsmatig. Je voelt je aangetrokken tot iemand, dan zal dat wel verliefdheid zijn. Hop, beetje flikflooien, misschien trouwen en als het zo ver komt en het loopt niet zoals verwacht, hop, scheiden. Hoe moeilijk kan het zijn. Dat is wat onze jeugd, kinderen en jong-volwassenen meekrijgen. Dat is wat de kerk ook toelaat, want er is genade, en God wil toch dat we gelukkig zijn.

Nu, een verbondsluiting brengt neit altijd “gelukzalig gevoel” met zich mee. Dat is some jezelf even aan de kant zetten en pijn lijden om zo het verbond tot stand te houden.

Zelf zal ik in de eerste plaats een huwelijk supporten, en tijdens moeilijke momenten zal ik zelf ook geen scheiding voorstellen, zelfs niet insinueren. Het is verbazingwekkend hoeveel getuigenis er is van mensen die blijven vertrouwen zijn op God en herstelling hebben mogen meemaken in hun huwelijk en die een stabieler huwelijk hebben dan voordien. Zelf heb ik een aantal van die getuigenissen mogen horen.

Maar dat zijn getuigenissen die we zien als uitzonderingen op de regel, terwijl eigenlijk die getuigenissen juist de regel zijn. Het zijn de scheidingen die de uitzondering zijn, ongeacht het feit dat het soms met grote aantallen is.

Ik raad je aan het boek eens te lezen en je gedacht erover te delen. Misschien kan het wat voor je betekenen. Mij heeft het in ieder geval doen nadenken, ongeacht dat ik niet gehuwd ben. Dat komt ook omdat het boek je ook doet nadenken over andere zaken, behalve huwelijk.

Een gedachte over “Verbonden voor het leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s